fredag 11 mars 2016

Hur förökar sig däggdjur?

Däggdjur består utav många olika arter som förökar sig på olika sätt. Arterna är uppdelade i 3 grupper beroende på hur dem förökar sig, moderkaksdjur, pungdjur och kloakdjur. Vi tänkte berätta lite om hur det går till för dem olika grupperna.

Moderkaksdjur: förökar sig genom sexuell fortplantning och fostret utvecklas i livmodern under en lång period. Fostren får näring genom navelsträngen och moderkakan. Efter födseln behöver fostret tas om hand av modern. Eftersom att moderkaksdjuret föds väldigt hjälplös måste modern stanna med fostret till den växt upp och kan klara sig själv. Sedan lär modern eller fadern fostret allt den kan. Som tillexempel rovdjuret lär fostret att jaga då den behöver kunna det för att överleva.  Eftersom pungdjur är ca 6% av däggdjuren och kloakdjuren ungefär 2% kan vi dra en slutsats att moderkaksdjuren är över 90% av alla däggdjur.

Pungdjur: förökar sig precis som alla andra däggdjur gör, genom sexuell fortplantning. Men det som är ovanligt och som skiljer sig från hur de andra däggdjuren förökar sig är att förlossningen sker väldigt tidigt, medan barnet fortfarande är ett foster. Graviditeten är väldigt kort hos pungdjur i jämförelse med t.ex människor, en kängurus graviditet är max 44 dagar. Den tidiga födseln gör att fostret är väldigt tillbaka utvecklat när de föds, de är alltså långt ifrån färdigutvecklade foster när de föds, så de klarar sig endast genom att krypa till moderns pung. Seden lever fostret och diar i moderns pung tills att det är färdigutvecklat och en självständig individ som klarar att leva livet utanför mammans pung. Pungdjurs ungar diar oftast längre än andra däggdjurs ungar eftersom att de föds så tidigt och är så pass tillbaka utvecklade redan från födseln.

Kloakdjur: honan lägger ägg där fostret ska utvecklas istället för att fostret ska utvecklas inuti en livmoder. I stället för en livmoder har kloakdjur en så kallad kloak, en gemensam kroppsöppning för ändtarm, urinrör och könsöppning. Men trots att kloakdjur lägger ägg räknas de till däggdjuren, och de gör det därför att de har päls och diar sina ungar. Kloakdjurens ägg är väldigt små, de är 10-15 mm i diameter och liknar mer kräldjurens ägg än fåglarnas ägg på grund av äggens läderlika skal. Kloakdjuren ruvar på sina ägg i ungefär tio dagar innan äggen kläcks, när äggen sedan kläcks är ungarna väldigt små och nakna och kort efter deras födsel liknar de pungdjursungar, så små är de.

7 kommentarer: