fredag 11 mars 2016

Däggdjur


Den här bloggen kommer att handla om djurgruppen däggdjur, så våra inlägg kommer bara att handla om däggdjuren, så den här bloggen är perfekt för dig som gillar eller vill veta mer om däggdjur. Men det är ju alltid bra att veta lite grundfakta om någonting innan man börjar läsa om det, så det var precis vad vi tänkte göra nu, lära er lite grundfakta om däggdjur!

Djurgruppen däggdjur är en av många djurgrupper som finns här i världen, och den är också en av de största djurgrupperna. Så djurgruppen däggdjur består av väldigt många olika djurarter, det finns däggdjur som lever i vatten, på land och så finns det till och med däggdjur som kan flyga! Men vad är det som är gemensamt för alla dessa arter? Det tänkte vi berätta nu!

Det som alla däggdjur har gemensamt är att de diar sina ungar, eller däggar som man också kan kalla det, vilket man hör på namnet. Och det betyder att modern ger barnet di, alltså mjölk som modern har producerat i sina mjölkkörtlar. Och modern matar ungen med di under den första perioden av ungens liv, ända till ungen inte behöver dia längre och kan äta samma mat som de vuxna däggdjuren. Alla däggdjurshonor tar hand om sina ungar och stannar med dem den första tiden i ungarnas liv eftersom att ungarna föds väldigt hjälplösa och försvarslösa, och sedan stannar honorna med ungarna till att de kan klara sig själva. En annan sak som är gemensamt för alla däggdjur är att alla däggdjur har lungor, till och med de däggdjur som spenderar hela deras liv i vatten, som t.ex. valar, andas med lungor. De simmar upp till ytan för att hämta luft när de behöver nytt syre. Fast såklart är de väldigt bra på att spara och hushålla med syret, så de kan klara sig i vattnet i flera timmar innan de måste simma upp och hämta nytt syre. Alla däggdjur håller också jämn kroppstemperatur, alltså är de inte växelvarma och de ändrar inte kroppstemperatur efter omgivningen som djur i många andra djurgrupper gör.

Det där var bara lite av alla fakta som finns om däggdjur, så om du vill veta mer tycker jag du ska kika på våra inlägg;)
Glöm inte att titta på det här klippet som handlar om hur däggdjurenkom till:) HÄR finns länken

Bildresultat för däggdjur

1 kommentar: