fredag 11 mars 2016

Hur äter däggdjuren?

Alla däggdjur håller jämn kroppstemperatur, och för att de ska kunna hålla jämn kroppstemperatur måste de få i sig mycket mat, det eftersom att det drar mycket energi att hålla jämn kroppstemperatur. Några arter äter varje dag föda som motsvarar deras egen kroppsvikt. Men vad de äter beror på art. Däggdjuren är också indelade i grupper beroende på hur arterna äter. Grupperna är köttätare, växtätare och allätare.


Köttätare: Köttätare har en kort tarm för att de ska kunna undvika de gifter som snabbt uppstår i döda djur. Och eftersom att köttätare äter mycket döda djur så är den korta tarmen väldigt viktig för dem eftersom att annars skulle de få i sig dessa gifter, så tack vare deras korta tarm kan de äta döda djur och har tillgång till mer föda.


Växtätare: Växtätarna har utvecklat olika strategier för att ta vara på födan och näringsämnena i födan så bra som möjligt. Växtätare har trubbiga kindtänder som dem kan mala ner födan med. De har också en mage med flera kammare och en förlängd tarm. De tar också vara på alla näringsämnen genom att äta upp sin egen avföring en gång till, det brukar t.ex. djur som gnagare och hardjur göra. Och växtätare som bara lever på blad, t.ex. koalabjörnar och sengångare utnyttjar den lilla näring som som finns i deras näringsfattiga föda genom att hålla sig stilla i långa viloperioder.

Allätare: Allätarna är djur som hämtar deras föda från både djur- och växtrikerna. Deras tänder och tarm är anpassad för att äta både animalisk och vegetabilisk föda.

1 kommentar: